Pilates Nedir? Bu muhteşem egzersiz dsiplini nasıl ortaya çıktı? Pilatesin ortaya çıkışı, astım ve romatizması olan zayıf, hasta bir çocuktan mükemmel vücut oranlarında genç bir adama dönüşen ve henüz 16 yaşındayken sanatçılar için poz vermeye başlayacak kadar bedenini ve sağlığını düzelten bir çocuğun hikayesi ile başlar.
Çocuğun adı Joseph Pilates‘di ve hazırladığı egzersiz sistemide onun adını aldı; PİLATES! Kulağa imkansız gibi gelen bu durum nasıl mümkün olabilir?
Pilates’in Felsefesi ve Temeli
Joseph Pilates eşsiz sistemini icat etmeden önce sağlık problemlerini aşması için babası tarafından yönlendirilerek küçük yaşlardan itibaren aktif olarak yoga, jimnastik ve dövüş sanatlarıyla uğraştı. Sonrasında ise en büyük amacı kendi sağlığını düzeltme motivasyonu ile başladığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan bu egzersiz sistemi ile kendi gibi sağlık problemleri olan insanları iyileştirmek oldu.
Bunu yapmak için ise en önemli konunun beden ve zihin arasındaki dengesizliği ortadan kaldırmak olacağını düşündü. Joseph Pilates ve Pilatesin Tarihçesi‘ni merak ediyorsanız ilgili yazımızı ziyaret edebilirsiniz.
Pilates Nedir?
Pilates nedir; Vücudu uygun nefes alma ve vücudu dengede tutma ile birlikte güçlendiren statik egzersizlerin karmasıdır. Dengeyi sağlamak ve vücudunuzu zihinle kontrol etmek egzersizin en önemli hedefidir.
Eğitimin temeli yavaş, ölçülü uygulama ve kesintisiz hareketlerdir. Solunum sistemini, konsantrasyonu, kasları germeyi ve vücudu iyi durumda tutmayı amaçlamaktadır. Bu tür egzersizler, her yaştaki kadın – erkek için ve her vücut tipine uygundur.
Pilates Nasıl Yapılır?
Pilates nasıl yapılır; Belirli bir sırayla birbirini takip eden egzersizler halinde yapılır. Hareketler bedensel zorlanma olmadan gerçekleştirilir ve ardı ardına akar. Kaslar üzerinde çalışılırken aşırı konsantrasyon ve derin nefes alma gereklidir. Pilateste hem kendi ağırlığınızla ( Mat seri) hem de özel ekipmanların yardımıyla çalışılır (Aletli seri).
Pilates Çeşitleri Kullanılan ekipmana göre isimlendirilir.
Mat ile egzersiz; Mat pilateste egzersizler uzanarak veya otururken yapılır. Sırt kaslarını güçlendirir ve iyileştirir, duruşu düzeltir, omurgadaki ağrıyı hafifletir.
Özel ekipman kullanarak egzersiz; Egzersizler uygun ekipmanla yapılır: halter, fitobol, bodybar, esnek çubuklar ve izotonik halka gibi. Vücut çerçevesinin esnekliğini, kas esnekliğini geliştirmeye yardım ederler.
Reformer ile egzersiz; Aletli plates adı verilen bu türde cadillac, reformer, chair, barrel vb. özel ekipmanlar kullanılır. Günlük hayatta çok kullanmadığınız inaktif kasları geliştirmenize ve küçük kaslarınızı esnetmenize yardım eder.
Mat Pilates Nedir?
Matın üzerinde yapılan hareketlerin tamamını içeren pilates türüdür.
Klinik Pilates Nedir ?
Daha çok sağlık sorunlarına odaklanan pilates türüdür. Ortopedi (sırt , boyun, diz ağrısı), nöroloji, bel fıtığı, boyun fıtığı, skolyoz gibi omurga hastalıkları, idrar kaçırma gibi durumlarda ağrıları ve hastalığın etkilerini klinik pilates azaltır ve düzenli olarak derslere devam edilirse etkileri yok eder.
Aletli Pilates Nedir?
Reformer adı verilen bir aletin kullanıldığı ve fitness aksesuarlarından yardım alınan, alet üzerinde gevşeme ve sıkılaşmayı sağlayan bir nevi spor çeşididir.
Daha detaylı bilgi ve derslerimiz için Aletli Pilates sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Reformer Pilates Nedir ?
Reformer nedir; kolların, bacakların ve gövdenin 100’den fazla hareket ile çalıştığı omurgayı ve merkez kasları güçlendiren aletli bir pilates türüdür.
Cadillac Pilates Nedir ?
Cadillac nedir; Bu egzersiz türü reformer gibi çalışır ancak asılarak esnemenizi sağlayan ekleri vardır. Reformer aleti üzerinde yapılan egzersizlere ek olarak Cadillac aleti asılarak yapılan esneme hareketlerini yapmanızı sağlar ve kendi vücut ağrılığınızı kullanarak daha fazla esnemenize izin verir.
Pilates’in Temel İlke ve Kavramları Nedir?
Pilates yöntemi yaklaşık yüzyıllık tarihi boyunca sürekli olarak geliştirildi, program ve egzersizler değişti, ancak eğitimin temel ilkeleri aynı kaldı. Egzersizlere başlamadan önce, deneyimli antrenörünüzün size anlatacağı bazı önemli kavramları tanımanız gerekir.
Merkezleme
Merkezleme, Uygulamada, merkez rektus (düz karın bölgesi kasları) ve enine karın kaslarınızı özellikle kontrol etmeniz ve güçlendirmeniz hedeflenir. Bu kaslar tüm vücudun dengesi ve doğru duruş için omurga kasları ile birlikte büyük öneme sahiptir. Bu nedenle, tüm egzersizler gergin karın ve düz duruşla gerçekleştirilir.
Nefes
Pilatesin etkinliği için doğru nefes alma en önemli koşuldur. Egzersiz sırasında, akciğerlerin alt kısmı diyafram genişletilerek doldurulmalıdır. Böylece derin nefes, vücudu oksijenle doyurmanızı sağlar.
Egzersizleri uygularken, burnunuzdan tamamen nefes almanız gerekir. Nefesiniz ile, göğsün alt kısmı mümkün olduğunca genişler, nefes verirken büzülür. Hareketleri gerçekleştirmeden önce, yavaş ve kontrollü şekilde derin bir nefes alınır. – hareket bitiminde nefes kontrollü verilir.
Simetri
Vücudun pozisyonu dikey eksende olmalı ve omurga etrafında simetrik durmalıdır. Ayrıca, yük vücudun her iki tarafı için aynı olmalıdır.
Konsantrasyon
Egzersiz sırasında zihin, üzerinde çalışılan kaslara odaklanmalıdır. Egzersiz yaparken, doğru vücut pozisyonuna odaklanmanız şarttır. Örneğin, reformerda çalışırken karın kaslarına ve sırtınıza konsantre olmalısınız – bu, kaslarınızı hissetmenizi ve istenen sonuçları daha hızlı elde etmenizi sağlar.
Kontrol
Pilates salonunda eğitmenleriniz tarafından omurganın ve duruş pozisyonunun yanı sıra hareketin doğruluğu sürekli olarak izlenir. İlk olarak, kontrol fonksiyonu eğitmen tarafından gerçekleştirilir. Siz hareketi doğru yapmaya zamanla alışırsınız.
Gevşeme
Pilates ve diğer egzersiz türleri arasında en önemli fark, egzersiz sırasında kullanılmayan kasların da gevşemesidir. Bu durum kasların dengesiz çalışmasın önler ve zayıf kasları kuvvetlendirerek egzersiz sırasında meydana gelebilecek zorlanmaların önüne geçer.
Diğer fitness türlerinde setler önemlidir. Fitness ve vücut geliştirmede ki “Öl, ama yap” ilkesi bu nedenle çıkmıştır… Pilates’te önemli olan miktar değil, niteliktir. Maksimum egzersiz tekrar sayısını gerçekleştirmektense. belirli bir kas grubunun çalışmasına odaklanmak ve yavaş ve kontrollü şekilde hareketi doğru yapmak daha önemlidir.
Pilates Kilo Verdirir Mi?
Pilates yağ yakmaz ama sıkılaştırır; ders sırasında yaklaşık 250-350 kcal harcanır. Kas kitlenizi esnetmek ve güçlendirmek dışında daha fazla arttırmak ya da kilo vermek istiyorsanız; Mat yerine Aletli Pilates tercih etmeli, ayıca yap yakımını desteklemek için cardio çalışmalı ve mutlaka beslenmenize dikkat etmelisiniz.
Plates hem bedensel duruşunuzu düzeltecek hem de sıkılaşma sağlayarak kilo verirken meydana gelebilecek sarkma ve deformasyonların önüne geçecektir.
Pilatesin Faydaları Nelerdir?
Mat veya Aletli pilates grup sınıfları sağlık problemi olmayan insanlara daha uygundur ve programlar buna göre oluşturulur. Sağlık sorununuz var ise bire bir özel pilates dersi almanız daha uygundur. Böylece eğitmenlerimiz size ve sağlık durumunuza uygun özel bir program hazırlayabilir. Bunun için klinik pilates e başvurmalısınız.
Peki, pilatesin faydaları ne zaman ortaya çıkmaya başlar? Ne kadar uzun süre düzenli ve aksatmadan egzersiz yaparsanız, o kadar fazla fayda elde edersiniz fakat 2-3 haftalık düzenli derslerden sonra bile olumlu etkileri görmeye başlarsınız.
“10 derste farkı hisseder, 20 derste farkı görür, 30 derste farklı bir bedene sahip olursunuz.”
Joseph Hubertus Pilates
Peki Pilatesin faydaları nelerdir;
- Eklemlerin esnekliği ve hareketliliği arttırır;
- Duruşu iyileşir,
- Sırt ve boyundaki ağrı kaybolur;
- Tüm vücudun kasları güçlenir;
- Kardiyovasküler sistemin çalışması normalleşir;
- Çalışma kapasitesi artar;
- Vücudun enfeksiyonlara karşı direnci artar;
- Vücut daha esnek olur;
- Günlük hareketler pürüzsüz ve zarif hale gelir.
Plates yöntemi vücudu değiştirmeye, dengeli ve sağlıklı bir hale getirmeye yardımcı olacaktır. Düzenli dersler sadece vücudunuzu daha sağlıklı hale getirmekle kalmaz, aynı zamanda kendine güveni artırmaya, strese dayanmaya yardımcı olur. Ve stres, bildiğiniz gibi, aşırı kiloya, erken yaşlanmaya ve kanserin gelişmesine yol açar.
Pilates’ten Kimler Faydalanmalı?
Kesinlikle herkes! Bu egzersizler öncelikle enerjiyi ve gücü vücuda geri kazandırmak ve iyileştirmek için yaratılmıştır. Sadece sağlıklı insanlar için veya kilo vermek için değil yaralanmalardan sonra rehabilitasyon için ve fiziksel problemleri olan insanlar içinde çok faydalıdır. Yumuşak ve akıcı hareketler sayesinde en güvenli egzersiz türü olarak kabul edilir.
Buna evde pilates yaparak başlayabilirsiniz. Ancak evde egzersizleri yaparken hareketleri doğru yapmazsanız kaslarınıza ve bedeninize zarar verebileceğinizi unutmayın CoreLab Pilates olarak bizim tavsiyemiz her zaman uzman bir eğitmen ile çalışmanızdır.
Pilates Kimler için Sakıncalı Olabilir?
Doktora ön danışmanın gerekli olduğu durumlar ve koşullar vardır:
- Gebelik
- Varis
- Tromboz
- Bulaşıcı hastalıklar ve ateş
- Ameliyat sonrası durum
- Aşırı Kilo
Deneyimli Bir Eğitmen ile Pilates Yapmak Neden Önemlidir?
Pılates egzersizleri basittir ve özellikle mat egzersizlerinini çoğu evde yapılabilir. Ancak bunların etkinliği doğru tekniğe bağlıdır: vücut pozisyonu ve nefes alma. Eğer yanlış yaparsanız, olumlu etkisi çok az olacaktır. Bu nedenle, sizi kontrol edebilen ve vücudun doğru pozisyonunu, nefes alma prensiplerini ve hareketler sırasında vücutta görünmesi gereken hisleri açıklayabilen deneyimli bir eğitmen ile eğitime başlamak önemlidir.
Pilates nedir? Nasıl yapılır ve faydaları nelerdir ? sizlere kısaca anlatmaya çalıştık. Artık Pilates’in beden sağlığınız için neden gerekli olduğunu biliyorsunuz pilatese başlamak istiyorsanız ücretsiz tanışma dersi için bizimle letişime geçebilirsiniz.Deneyimli eğitmenlerimiz size yardımcı olmaktan mutluluk duyacaktır. Bizi Instagram’da takip etmeyi unutmayın ?