Corona virüsü nedir? SARS-CoV-2 virüsünün neden olduğu hastalık Corona virüs, diğer adıyla Covid-19 olarak adlandırılmaktadır. Korona Virüsü ilk defa Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve şu an Çin, İran, İtalya başta olmak üzere dünya üzerinde birçok ülkede ve Türkiye’de tespit edilen, solunum yolu hastalığı, salgın olarak insanları tehdit altına almıştır.
Akciğerleri ve solunum yollarını etkileyen bu yeni hastalık türü, birçok farklı semptom göstermekte ve Dünya Sağlık Örgütü, Uluslararası Sağlık Düzenlemeleri Acil Durum Komitesi, Uluslararası endişe veren acil sağlık durumu olarak ilan etmiştir. Yazımızın devamında Corona virüsü ile ilgili merak ettiğiniz tüm detayları bulabilirsiniz. Öncelikle Corona virüsü nedir? sorusuna yanıt verelim.
Corona Virüsü Nedir?
Peki Corona virüsü nedir?, aslında hayvanlar arasında yaygın olan büyük bir virüs grubudur. Nadir durumlarda, bilimsel adı ile zoonotiktir, yani hayvanlardan insanlara nadiren bulaşabilir. Coronavirus’lar (CoV), soğuk algınlığından, Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS – CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar neden olabilen geniş bir virüs ailesidir. Henüz insanlara bulaşmamış olan ancak hayvanlarda saptanan birçok farklı coronavirüs (koronavirüs) türü mevcuttur.
Yapılan kapsamlı araştırmalar sonucunda, SARS-CoV’un misk kedilerinden, MERS-CoV’un ise tek hörgüçlü develerden insanlara bulaştığı ortaya çıkmıştır. Şuan gündemde olan salgının sebebi olan SARS-CoV-2 diğer adıyla Covid-19 virüsünün ise nasıl insanlara bulaştığı henüz kesin ve net olarak bilinmemekle birlikte Çin’de Wuhan şehrinde ortaya çıkan bu enfeksiyonun muhtemelen deniz ürünleri ve çeşitli vahşi hayvan et ürünlerinin de satıldığı pazardan insanlara bulaştığı düşünülmektedir.
Korona Virüsü / Covid-19, Bronşit, zatürre ve şiddetli akut solunum sendromuna sebep olan SARS ile bağlantılıdır.Virüsün yayılma hızını ve vaka sayısını anlık olarak https://bing.com/covid linkinden takip edebilirsiniz.
Corona Virüsü Nasıl Bulaşır?
Çin’de Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve başlayan bu enfeksiyonun muhtemelen deniz ürünleri ve çeşitli vahşi hayvan et ürünlerinin de satıldığı pazardan insanlara bulaştığı düşünülmektedir. Şu an hastalığın insandan insana da bulaştığı kanıtlanmıştır. Bulaşma çoğunlukla hasta ile aynı ailede ya da ortamda bulunanlarda ve damlacık önlemlerini (steril kıyafet ve maske) almayan sağlık çalışanlarında görülmüştür.
Hastalığın bulaşması genellikle mevsimsel grip hastalığının bulaşması gibi hasta kişinin öksürmesi ve aksırması sırasında oluşan damlacıklarının 1 m’ye kadar yakın temasta ve korunmasız kişilerin solunum yollarından girmesi ile olmaktadır. Bu damlacıklar ile yayılan virüsün, kağıt para, masalar, kapı ve pencere kolları gibi nesneler üzerinden de bulaşabildiği düşünülmektedir.
Corona virüsünün ( Cov-19 yada diğer adı ile 2019-NCoV ) bu varyantının çok yeni bir virüs türü olması, dolayısı ile, virüsün insanlar arasında nasıl yayıldığını kesin olarak belirlemeye yetecek epidemiyolojik bilgi bulunmamaktadır. Özellikle solunum yoluyla bulaşan virüs, üst solunum yollarına ve daha sonra akciğerlere yayılmaktadır. Ölümlerin büyük çoğunluğu şiddetli ve akut üst solunum yolu enfeksiyonlarının sebep olduğu , zatürre , solunum yetmezliği veya çoklu organ yetmezliği kaynaklı olmaktadır.
Corona Virüsü ( Korona Virüsü ) Dış Ortamda Yaşamaya Devam Eder mi?
Son araştırmalar Covid-19 virüsünün diğer corona virüslerine oranla dış ortamda yaşama oranının daha uzun olduğunu göstermektedir. Virüsü tehlikesi bu sebeple yayılma hızının grip gibi hastalıklarla kıyaslanamayacak kadar çok olmasıdır.Öyleki yapılan araştırmalar virüsün karton ve kağıt gibi nesnelerde 24 saat, plastik ve paslanmaz çelik üzerinde ise 72 saate kadar hayatta kalabildiğini göstermiştir.
Covid-19 un bulaşma şekli havadan solunum yolu ile olmasından daha çok bulaştığı yüzeylere el ile temas sonrası ellerin göz,burun ağız bölgelerine teması ile gerçekleşmektedir. Bu sebeple ellerin sıkça yıkanması, alkol bazlı el dezenfektanları ile temizlenmesi ve riskli yüzeylerin silinmesi ihmal edilmemelidir.
Corona Virüsü Belirtileri ve Çeşitleri Nelerdir?
Corona virüsü, genellikle yaşlılarda daha fazla enfekte olan bir virüs türüdür. Şu an için bilinen, enfekte olgularda öksürük, yüksek ateş ve solunum güçlüğü yakınmaları olup, daha ağır olgularda solunum yetmezliği, böbrek yetmezliği ve hayatı tehdit eden çoklu organ yetmezliği gelişebilmektedir. Özellikle hipertansiyon, kardiyovasküler hastalık, kronik solunum yolu hastalığı ya da kanser gibi hastalıkları bulunan kişiler, daha çok risk altındadır.
Corona virüsü belirtileri arasında;
- Nefes almada zorlanma
- Yorgun hissetme
- Öksürük
- Yüksek Ateş
- Boğazda ağrı
- Kaslarda ve eklemlerde ağrı
- Bazı vakalarda mide bulantısı ve İshal
Coronaviruslar (Koronavirüs), Coronaviridae ailesi içinde bulunurlar. Corona virüsler; Alfa, Beta, Gama ve Delta olarak dört ana corona virüs alt grubu bulunmaktadır. İnsan, yarasa, domuz, kedi, köpek, kemirgen ve kanatlılarda bulunabilmektedirler. (evcil ve yabani hayvanlarda). İnsanlarda Coronavirus’un (koronavirüs) neden olduğu hastalık spektrumu basit soğuk algınlığından ağır akut solunum sendromuna (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS) kadar değişkenlik gösterebilmektedir.
Coronavirus’ların insanlarda dolaşımda olan alt tipleri:
– (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV) çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir.
-
-
- Alfa koronavirüs (229E)
- Alfa koronavirüs (NL63)
- Beta koronavirüs (OC43)
- Beta koronavirüs (HKU1)
-
– SARS-CoV, 21. Yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs formunda ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur.
– MERS-CoV, Yaklaşık 10 yıl sonra Coronavirus (koronavirüs) ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı tespit edilmemiş ve görülmemiş olan MERS-CoV (Middle East Respiratory Syndrome Coronavirus) ilk defa insanlarda Eylül 2012’de Suudi Arabistan’da tanımlanmış; ancak daha sonra aslında ilk vakanın Nisan 2012’de Ürdün Zarqa’daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır.
– 2019-nCoV / COVID-19, 31 Aralık 2019’da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Wuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni Coronavirus (koronavirüs) (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 olarak kabul edilmiştir. COVID-19 virüsü, SARS-CoV ve MERS-CoV’unda içine bulunduğu beta-coronavirus (beta- koronavirüs) ailesi içinde yer almaktadır.
Corona Virüsü Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
Şu an için bu hastlığı tedavi edecek etkili herhangi bir antiviral ilaç yoktur. Diğer viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar Corona virüsü tedavisinde de denenmiş ancak etkili bir sonuç elde edilememiştir. Şu an için tedavi semptomatik olup, yatak istirahati, bol sıvı tüketimi ve günlük alınması gerekli kalorinin alınması vücut direnci açısından gereklidir. Zira hastalığı tedavi edecek olan vücut direncidir. Koronavirüs için aşı ve tedavi geliştirme çalışmaları devam etmektedir. Şu an için uygulanan tüm tedaviler vücudun hastalıkla savaşırken görülen semptomları en aza indirme amaçlı yapılmaktadır.
Corona Virüsünden Korunmak için Neler Yapılabilir?
Virüsün kişiden kişiye yayıldığı bilinmektedir. Corona virüs tedavi yöntemi henüz bulunmadığından kişilerin tedbir amaçlı kendini koruması çok önemlidir.
Bu yüzden koruma amaçlı yöntemleri olarak;
- Kişiler arası yakın temas, sarılma,tokalaşmadan kaçınılmalıdır.
- Uluslararası seyahatler ertelenmelidir.
- Hapşırma, öksürme durumunda ağız ellerle değil, kol ile kapatılmalıdır.
- Eller sık sık temizlenmeli, yüksek alkol içeren dezenfektanlar kullanılmalıdır.
- Gözlere, burun ve ağız bölgesine yıkanmamış ellerle dokunmaktan kaçınmalıdır.
- Yüz maskesi takılmalıdır.
- Çiftlik ve sokak hayvanlarıyla temastan kaçınılmalıdır.
- Dışarıdan gelindiğinde muhakkak eller yıkanmalı ve kıyafetler değiştirilmelidir.
- Ev içinde çamaşır sulu, alkol çözeltici kullanarak temizlik yapılmalıdır.
Corona / Covid-19 ( Korona ) Virüs ile İlgili Tıbbi Branşlar
Corona virüs tedavi için başvuracakları bazı tıbbi branşlar bulunmaktadır. Kendisinde virüs şüphesi gören kişiler;
- Enfeksiyon hastalıkları
- İç hastalıkları (dahiliye)
- Göğüs hastalıkları
- Çocuklarda ise Çocuk sağlığı ve hastalıkları branşlarına başvurmaları gereklidir.
Virüs ve Bakteriyel Hastalıklardan Korunma Önerileri
Bazı virüs ve bakteriler, insanların birbirleriyle yakın temaslarıyla çok daha kolay bulaşmaktadır. Virüs ve bakteriyel hastalıklardan korunmak için bazı önlemleri alarak, korunabilirsiniz.
Virüs ve bakteriyel hastalıklardan korunmak için;
- Eller ve gerekirse tüm vücut mümkün olduğunca temiz tutulmalıdır.
- Virüs ve bakterilerin çok daha kolay yerleşebileceği ağız, göz ve burun bölgelerine temastan kaçınılmalıdır.
- Virüs ve bakteriyel hastalık taşıması muhtemel kişilerle temastan kaçınılmalıdır.
- Tuvalet, banyo ve lavabolar, sık sık dezenfekte edilmelidir. Alkol oranı yüksek olan dezenfektanlar tercih edilmelidir.
Bağışıklık Sistemi Nasıl Güçlendirilir?
Bağışıklık sistemini güçlendirmek vücudun kendisini dışarıdan gelecek tehlikelere karşı daha rahat savunabilmesini sağlar:
- Sigara ve alkol tüketimi bırakılmalıdır.
- Sağlıklı beslenme uygulanmalı ve bol meyve ve sebze yenmelidir.
- Bol su tüketilmelidir.
- Düzenli egzersiz yapılmalıdır.
- Kilo, normal ölçülere indirilmelidir.
- Düzenli uyku olmalıdır.
- Enfeksiyonlara karşı vücut, steril tutulmalıdır.
Bunların yanında; çinko, selenyum, folik asit, demir, bakır, A, B6, C ve E vitamin eksikliği giderilmelidir. Bağışıklığı destekleyici takviye gıdalar da doktorun tavsiye edeceği takviyelerle sağlanmalıdır.
Sağlıklı Beslenmenin Bağışıklık Sistemine Etkileri
Sağlıklı beslenmek; vücudu daha diri ve sağlıklı tutarken, vücudun sağlıklı şekilde kilo vermesine de olanak tanır ayrıca pek çok hastalığında da önüne geçilmiş olur.
Sağlıklı beslenme ile;
- Kalp hastalığı
- Bazı kanser türleri
- Osteoporoz gibi hastalık riskleri
- Bakteri ve virüs kaynaklı enfeksiyon riskleri de en aza indirilmiş olur.
Sağlıklı beslenme ile bağışıklık sisteminizi güçlendirebilirsiniz. Sağlıklı beslenme sayesinde, birçok kanser türünde azalma görülmekte ve kişiler, kanseri yenmek için çok daha kolay savaşabilmektedir. Zengin meyve sebze çeşitlerini tüketen kişilerde, kansere yakalanma riski çok daha az görülmektedir.
Kalp sağlığı ve felci önlemede, sağlıklı beslenmenin büyük katkıları bulunmaktadır. Kan basıncı ve kolesterol kontrolünün de daha rahat yapılabildiği sağlıklı beslenme sayesinde kalp sağlığı da korunmaktadır. CoreLab Pilates Stüdyo olarak uzman diyetisyenimiz ile Diyet ve Beslenme Danışmanlığı hizmeti de vermekteyiz. Hizmetlerimiz hakkında daha detaylı bilgi almak için Diyet ve Beslenme sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Egzersiz ve Pilates Yapmanın Bağışıklık Sistemini Güçlendirmeye Etkileri
Egzersiz ve pilates yapmak, bağışıklık sistemini güçlendirir. Vücuda güç ve esneklik kazandıran pilates, bağışıklık sistemini güçlendirdiği için için, hastalıklara karşı oldukça etkilidir. Özellikle omurga ve kas rahatsızlığı olan rehabilitasyon hastaları, kardiyak rehabilitasyon hastaları, ve yaşlılar, bağışıklık sistemlerini güçlendirirken, hareketlerinde daha rahat olacaklardır.
Haftada 2 veya 3 defa, günlük 50 dakika yapılacak olan pilates egzersizleri sağlıklı beslenme ve diyet ile birlikte bağışıklık sisteminizide güçlendirecektir. Tüm hastalıklardan korunmak, zinde ve sağlıklı bir vücut için pilates harika bir egzersiz sistemidir . Pilates konusunda daha detaylı bilgi için diğer Blog yazılarımıza göz atabilirsiniz.
Corona Virüs ( Korona ) ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular
Corona Virüsü Nedir? Corona Virüs Neden Kaynaklanır?
Coronavirüsler, geniş bir virüs ailesine mensuptur. Bazı çeşitleri insanları hasta ederken, bazıları ise sadece kedi ve köpek gibi hayvanlarda etkilidir. Çok nadir de olsa hayvanları etkileyen virüsler, insanlara da bulaşmaktadır. Covid-19’a bu durumun neden olduğundan şüphelenilmektedir. Ortadoğu Solunum Sendromu (MERS) ve Şiddetli Akut Solunum Sendromu (SARS) hayvanlardan kaynaklı ve sonrasında insanlara yayılan virüslerdir.
Evcil Hayvanım için Endişelenebilir miyim?
Korona virüs / Covid-19, bir hayvan tarafından çıktığı bilinse de insanlar tarafından yayılmaktadır. Çin’de insandan yayılan virüs için, henüz Dünya Sağlık Örgütü, hayvanlar için herhangi bir çalışma başlatmamıştır. Henüz hayvanlardan geçtiği ya da hayvanlara bulaştığı konusunda da bir kanıt bulunmamıştır. Ancak hayvanlarla temastan sonra ellerin iyice dezenfekte edilmesi gerekir. Aşılarının düzenli yapılması da hayvanlar ve sahipleri için önemlidir. Aynı zamanda sokak ya da çiftlik hayvanlarıyla temas kesilmelidir.
Corona Virüsten Ölen Birinin Cenazesine Gitmek Doğru Mudur?
Ölen birinin cenazesinde bulunmak, konusunda herhangi bir risk, şu an için görünmemektedir.Fakat virüsün kişinin yakın çevresindeki kişilerde bulunma ihtimali düşünerek maske kullanmak ve sarılıp, tokalaşmadan kaçınmak gibi önlemler alabilirsiniz
Covid-19 Semptom ve Komplikasyonları Nelerdir?
Korona virüs / Covid-19, çok yeni bir virüs türüdür. Ancak bildirilen mevcut semptomlar arasında; ateş, hafif ile şiddetli solunum yolu hastalığı, öksürük ve nefes alma güçlüğü bulunmaktadır.
Corona Hastalığın Tedavisi Var Mıdır?
Şu an için hastlığı tedavi edecek herhangi bir antiviral ilaç yoktur. Diğer viral enfeksiyonların tedavisinde kullanılan antiviral ilaçlar Coronovirüs enfeksiyonlarının tedavisinde de denenmiş ancak etkili bir sonuç elde edilememiştir. Şu an için tedavi semptomatik olup, yatak istirahati, bol sıvı tüketimi ve günlük alınması gerekli kalorinin alınması vücut direnci açısından gereklidir. Zira hastalığı tedavi edecek olan vücut direncidir.
Corona Virüsü Tedavisinde Antibiyotikler Işe Yarar mı?
Antibiyotik ilaçlar bakteriyel enfeksiyonlar üzerinde etkilidir. Antibiyotikler Virüsler üzerinde etkili değildir.
Olası ya da Kesin Hastalara Nasıl Yaklaşılmalı?
Son 14 gün içerisinde hastalığın başladığı Çin’in Hubei eyaleti ve özellikle Wuhan şehrinde bulunan ve yüksek ateş, kuru öksürük ve solunum güçlüğü çeken hastalar olası olgu ve bu yakınmaları olup mikrobiyolojik yöntem ile solunum yolları örneklerinden etkenin saptandığı olgular da kesin olgu olarak adlandırılır.
Böyle olguların kendileri doğrudan sağlık kurumuna gitmelerinden ziyade durumlarını sağlık kurumuna telefon ile bildirip sağlık ekipleri tarafından ön değerlendirmelerinin evlerinde yapılması enfeksiyonun toplum içerisinde yayılımını engellemek açısından önemlidir. Evde değerlendirilecek olguların ağız ve burunlarını kapatacak şekilde maske takmaları ve sağlık ekibinin de yüksek koruyucu özellikte maske, eldiven ve diğer koruyucu ekipmanları giyerek olguyu değerlendirmeleri gereklidir.
Hastaneye yatırılmayı gerektirecek hastaların sağlık kurumuna maske ile getirilmeleri ve olası ve/veya kesin 2019 nCoV enfeksiyonu olan olguların negatif basınçlı odalara yatırılmaları ve buna hizmet verecek sağlık ekibinin de ayrılması uygulanması gerekli yaklaşımlar arasında sayılabilir.
Corona Virüsü ( Korona Virüsü ) için Kimler Daha Çok Risk Altındadır?
Korona virüsü / Covid-19 virüsü için en fazla risk altında olan kişiler, yaşlı yetişkinler olarak görünmektedir, hangi yaşta olursa olsun altta yatan kronik kalp hastalığı, akciğer hastalığı, kronik böbrek ve karaciğer hastalığı ve kanser hastalığı olanlarda daha ağır ve hayatı tehdit eder nitelikte seyretme eğilimindedir.
Corona Virüs ( Korona Virüsü ) Çocuklar Üzerinde Ne Kadar Etkilidir?
Korona virüsü / Covid-19, çocuklarda sık rastlanmamakla birlikte görülmektedir. Çin’de yapılan araştırmalarda, ortaya çıkan vakaların %2’sinden biraz fazlası 18 yaş altında olduğu görülmüştür. Ayrıca çocuklarda ölüm oranıda yetişkinlere oranla çok düşüktür yetişkinlerde %3-4 arasında olan ölüm oranı 18 yaş altında %0.2 dir.
Covid-19 Hamilelerde Ne Etki Gösterir?
Korona virüsü / Covid-19 enfeksiyonu görülen hamile kadınların, hamile olmayan yetişkinlerle aynı olduğu görülmüştür. Virüsün, hamilelik döneminde çocuğa geçtiğine dair henüz bir kanıt bulunamamıştır. Yine hamile kadınlar da diğer insanlar gibi ellerini dezenfekte edecekler, mümkünse dışarı çıkmayacaklar.
Corona virüsü nedir? Corona tedavisi ve korunma yolları konusunda bu rehber ile sizlere bilgi vermeye çalıştık. Unutmayın ki düzenli olarak pilates gibi egzersizler yaparak bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, sağlıklı beslenme ve kişisel temizliğinize önem vererek pek çok hastalıktan korunabilirsiniz. Bizi Instagram‘da takip etmeyi unutmayın.