Bu konuyu internette araştırıyorsanız muhtemelen siz yada bir yakınınız yürüyüş yaparken ya da ağırlık taşırken zorlanıyorsunuz, özellikle ilerleyen yaş ile ortaya çıkan kemik kırılmaları riskini en aza indirmek ve iskelet sisteminizi güçlendirmek için Pilatesin Osteoporoz Kemik Erimesi Tedavisindeki potansiyel gücünü bu yazımızda sizlere aktaracağız
Kemik Erimesi ( Osteoporoz ) Nedir? Belirtileri ve Nedenleri
Osteoporoz nedir; kemiklerdeki kalsiyum kaybı nedeniyle ortaya çıkan hastalıktır. Kadınlarda daha yaygın bir rahatsızlıktır ve çoğu zaman menopoz başlangıcında ortaya çıkar. Bu dönemde, kalsiyum içeriğinde ve kemik gücünde azalma olur. Bunun sonucunda kemikler daha kırılgan hale gelir. Kemik erimesi kaç yaşında başlar; Bu hastalık, kadınlarda daha çok görülmekle birlikte erkekler de dahil olmak üzere özellikle 60-70 yaşlarındaki kişileri etkiler.
Osteoporoz nedeniyle, uyluk, önkol ve ayrıca sırttaki omurların kemiklerinin kırılması mümkündür. Genellikle kişi böyle bir hastalığın gelişeceğini düşünmez çünkü hastalık kendini hissettirmez.
Ancak osteoporozun kendi semptomları vardır. Kemik erimesi belirtileri; Örneğin, sırtın bel ve göğüs bölgelerinde ağrı, sarkma, omurgada ağrı ve deformeler olursa bu hastalıktan şüphelenebilirsiniz. Ayrıca, osteoporoz, çok yorgun hissetmenize neden olur.
Hastalığın nedenleri, kemiklerdeki kalsiyum içeriğinde azalmanın yanı sıra D vitamini miktarının düşmesidir. Buna ek olarak, ortaya çıkma sebebi fiziksel aktivitede azalma, aşırı alkol tüketimi, sigara içmek ve uzun süre kullanılan bazı ilaçların yan etkisi ile ilişkili olabilir.
Osteoporoz Tanısı
Kemik erimesinin klinik tanısı çeşitli çalışmaları içerir. Hastalığın varlığını tespit etmenizi ve gelecekte olumsuz etkileri önlemenizi sağlar. Kemik dokusunun durumunu belirlemek için en basit yöntemlerden biri radyografidir. Ancak bu yöntem, örneğin vertebral deformiteler veya kemik kırıkları gibi hastalığın geç semptomlarını tespit etmek için etkilidir.
Ayrıca osteoporoz tanısı için tıpta, kemiklerdeki mineral bileşen miktarını, yani kalsiyum ölçen densitometri kullanılır. Ultrason veya radyoloji seçilebilir. Bu prosedürün sonucu, kemik dokusunun yoğunluğunu ve içerdiği hidroksiapatit miktarını belirlemeyi sağlar. Bununla birlikte, doktorlar hangi bölgede en büyük kırık riski olduğunu öğrenebilir, ayrıca kemik kaybı miktarını ve tedavinin etkinliğini belirleyebilir. Ultrasonik dansitometri, kemiklerin mekanik durumu hakkında veri elde edilmesini mümkün kılar.
Osteoporoz tanısı koymak için biyokimyasal markörler kullanan laboratuvar testleri istenebilir. Bu testler kemik metabolizmasının yoğunluğunu belirlemeyi mümkün kılar. Osteoporoz tanısı için kalsiyum, fosfor, paratiroid hormonu, deoksipiridonolin ve osteokalsin göstergeleri önemlidir. İşlemden 12 saat önce yemekten kaçınmalıdır.
Osteoporozun Önlenmesi ve Tedavisi
Bu hastalığın ortaya çıkmasını veya gelişimini önlemek için vücudunuzu izlemeniz gerekir. Bu nedenle, osteoporozun zamanında önlenmesi ve tedavisi gereklidir.
Osteoporoz tedavisi her şeyden önce, sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmanızdır, yani bağımlılıkları bırakmalı ve yeterli miktarda kalsiyum ve diğer mineral içeriği bulunan doğru yiyecekleri tüketmelisiniz. Buna ek olarak, güneşlenmeli, vücudu D vitamini ve orta derecede egzersiz ile zinde tutmalısınız. Osteoporozun tedavisi ayrıca özel bir diyettir; ilaç almayı ve özel pilates egzersizi yapmayı da içerir. Bütün bunlar yıkıcı bir hastalığın gelişimini durduracaktır.
Kemik Erimesi (Osteoporoz) Tedavisi ve Pilatesin Etkisi
Pilates ilk olarak Joseph H. Pilates tarafından I. Dünya Savaşı sırasında yatağa düşmüş veya ciddi rahatsızlıkları olan askerleri rehabilite etmek ve tedavisi için hazırlanmıştır.
Yıllar boyunca, omuriliği daha çok destekleyen ve vücudun ana kaslarını güçlendren yeni yöntemler geliştirildi. Vücut dengesi ve kontroloji giderek önem kazandı ve nefes egzersizleri ile pilates ten alınan sonuçlar mükemmel hale getirildi.
Doğru şekilde yapılırsa, Pilates egzersizleri kemik erimesi tedavisinde osteoporozlu hastalara çok yardımcı olmaktadır. Daha detaylı bilgi için Klinik pilates sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.
Yararları şunlardır;
- Vücut parçaları yer çekimine karşı hareket ettiğinde oluşan kemik yoğunluğunu güçlendirir.
- Kemikleri desteklemeye yardımcı olan ve kas kütlesinin güçlü olmasını sağlar.
- Kemik kırığına neden olabilecek düşmeleri önlemeye yardımcı olabilecek dengeyi iyileştirmek
- Kemikleri hizada tutmaya, sırttaki ağrılı sıkışmış sinirlerini ve kas spazmlarını önlemeye yardımcı olabilecek hareket ve duruşlara sahiptir.
Yine de geleneksel Pilatesteki egzersizlerin dörtte üçünün osteoporozlu biri için değiştirilmesi gerekir. Geleneksel pilates mat sınıfı bu tarz rahatsızlığı olan hastalara tavsiye edilmez.
Ancak, aşağıdaki mat egzersizlerini eğitimli bir eğitmenin yönlendirmesi dahilinde yaparsanız güvenli olabilir.
Kemik Erimesi için Hangi Pilates Egzersizleri Yapılır?
Öncelikle kemik erimesi hakkında bilinmesi gerekenleri açıklamak gerekir;
Kemik erimesi nedir; kemiklerin gözeneklere ayrılarak birbirlerine olan bağın zayıflaması demektir.
Kemik erimesi nasıl anlaşılır; Kemik erimesinin anlaşılması güçtür, insanların %98’i kemik erimesine sahip olduklarını ancak kemiklerinden biri kırıldığında anlar.
Kemik erimesi dereceleri 20 ve 40 yaş aralığında 1, 40 ve 50 yaş aralığında 2, 50 ve üzerinde 3’tür.
En çok kadınlar menopoz döneminden sonra bu hastalığa yakalanırlar. Menopoz ve osteoporoz ilişkilidir çünkü menopoz döneminde kalsiyum miktarı kemiklerde oldukça azalır. Dışarıdan takviye yapılmazsa kemik erimesi ortaya çıkabilir.
Bu hastalığın etkilerini en aza indirmek için kasları güçlendirme gerekir. Üstelik alınan ilaçlarla kemiklerin erime yoğunluğunun durdurulması şarttır. Bu nedenle pilates çalışmaları yaparak kemik erimesinin yol açtığı kırılmalara karşı güçlü kas sisteminiz ile destek olabilirsiniz.
Pilates kaslarını sıkılaştırır ve kemiklerinizi de güçlendirir. Sağlıklı beslenmeyi ve sigara ve alkolden uzak durmayı da başarırsanız, vücudunuz normale dönmeye başlayacaktır.
Sırt, omuz, bacak ve kalçaları çalıştıran osteoporoz egzersizleri en faydalı olanlardır.
Birinin maruz kalabileceği en zarar verici yaralanmalardan biri kalça kırığıdır. Kemik erimesi rahatsızlığı için pilates yaparken kalçaya destek olan kasları güçlendirmek en büyük hedeflerden olmalıdır.
Ancak osteoporozlu insanlar, öne eğilme veya sırt üstü egzersizler içeren pilates hareketlerinden kaçınmalı ve omurganın bükülmesini içeren egzersizler yapmak konusunda çok dikkatli olmalıdır.
Pilates omurgayı öne doğru esneten güçlü hareketlere sahiptir ve bu kemik erimesi olan kişiler için yanlış uygulandığında tehlikelidir. Omurga bu tarz hareketlerde zarar görebilir.
Osteoporozlu Hastalar İçin Pilates Mat Egzersizleri
- Tek ve çift bacak egzersizleri
- Yan yatış egzersizleri
- Bacak çekme egzersizleri
- Göğüs egzersizleri
Zararlı Mat Egzersizleri
- Yuvarlanma
- Omurga bükülmesi yapılan her türlü hareket
Bazı Pilates egzersizleri, egzersiz yapan kişiye direnç sağlayan reformer gibi ekipmanların kullanımını içerir.
Cadillac Pilates Aleti, stüdyolarda bulunan, belirli esneme ve kuvvet antrenmanı egzersizlerine olanak sağlayan bir ekipmandır.
Aletli pilates egzersizleri pilates mat egzersizlerinden daha güvenlidir. Üstelik egzersizlere kuvvet antrenmanı unsuru eklediği için daha da etkilidir.
Osteoporozlu Hastalar İçin Aletli Pilates Egzersizleri
- Ayak çalışması (reformer kullanarak)
- Bacak ve kol çalışması (reformer)
- Çekme kayışları (reformer)
- Yan duruşlar
- Bacak yay serisi
- Göğüs çalışması
Osteoporoz Hastalarının Pilates Eğitmenine Sorması Gerekenler
Popülerliğinin artmasıyla, pilates sınıfları ve dersleri bulmak çok kolaydır, ancak osteoporozlu kişilerin durumlarına özel olarak uyarlanmış sınıflar nadir bulunur.
Bu tarz rahatsızlıkları olan kişilere pilates sınıflarına katılmak yerine konusunda uzman bir eğitmen ve özel hazırlanmış bir program ile çalışmalarını öneriyoruz. Pilates seans larına başlamadan önce sağlık durumunuzu ve raporlarınızı mutlaka paylaşmalısınız.
Ayrıca, osteoporozu olan biri için hangi egzersizlerin güvenli olduğunu belirleme konusunda eğitmenin yetkinliği ve bilgisi çok önemlidir. Pilates Studyonuzu ve Eğitmeniniz seçerken sorulması gereken bazı sorular şunlardır:
- Hangi egzersizlerin osteoporozlu insanlar için güvenli ve güvensiz olduğunu biliyor musunuz?
- Planlanan antrenman yukarıda zararlı olarak listelenen egzersizlerin herhangi birini içerecek mi?
- Denge ve düşmeyi önlemeye yönelik egzersizler egzersiz programına dahil edilecek mi?
Pilates ve Osteoporoza Karşı Mücadele
Osteoporoz Kemik Erimesi rahatsızlığnda, eklem hareketliliğinin artmasına özel dikkat etmek önemlidir. Pilates ile Tedavi bunun için en iyi yöntemlerdendir. Egzersizler postürü iyileştirmek ve vücut üzerinde denge, kontrol geliştirmenini yanınıda, aynı zamanda günlük hareketler için birkaç önemli dinamik stereo tip oluşturmaya ve günlük hareketlerinizi daha rahat yapmanızı sağlar.
Kemik Erimesi Osteoporoz tedavisinde rahatsızlığınıza özgü hazırlanacak aletli pilates programımız size sağlığınızı geri kazandıracak. Stüdyomuz ile vücudunuzun efendisi olun! Bizi Instagram‘da takip etmeyi unutmayın.