skolyoz-omurga-egriligi-1.jpg

14 Şubat 2020

Skolyoz Omurga Eğriliği ve Pilates ile Tedavisi

Skolyoz omurga eğriliği nedir; omurganın üç boyutlu deformasyona uğramasıdır ve özel tedavi gerektirir. Skolyoz, omurganın aynı anda hem dönmesi, hem de omurganın 10 dereceden fazla lateral sapması olarak tanımlanır. Omurga  eğriliği nin görünümü, hastanın vücudunda fiziksel olarak değişikliğe neden olur ve skolyoz tedavisi gereken bir rahatsızlıktır.

Skolyoz hastalığı nedir;

  • Omuz asimetrisine neden olan; bir omuz diğerinden daha alçakta kalır.
  • Skolyoz tipine ve skolyoz derecelerine bağlı olarak, pelviste asimetri, yana doğru kayma meydana getiren;
  • Kişinin bir tarafı kambur hale getiren bir hastalıktır.

Çocuklarda, çoğu zaman skolyoz ağrı yapmaz, ancak yetişkinlerde dayanılmaz ağrılar oluşabilir.

Skolyoz İçin En Uygun Egzersiz Nedir?

Her şeyden önce, durumu değerlendirecek ve teşhis edecek ve en uygun tedaviyi önerecek nitelikli bir doktor tavsiyesine başvurmak önemlidir. Skolyoz tedavisi konservatif olabilir, yani sadece özel skolyoz egzersizleri ile tedavi gerçekleşebilir.

Çocuklarda meydana gelirse skolyozun gelişiminin engellenmesi için cerrahi müdahale yapılabilir. Yetişkinlerde skolyoz tedavisi eğriliğin büyüklüğüne (Cobb açısı) ve gelişim aşamasına göre uygun yapılır.

Schroth Yöntemi Nedir?

Schroth terapisi üzerinde yoğun çalışma yapılmış ve bilinen bir skolyoz fizik tedavi yöntemidir. Alman Katharina Schroth tarafından geliştirilen Schroth yöntemi skolyoz tedavisinde çok yaygın kullanılan  fizik tedavi şeklidir. Schroth tedavisinde üç boyutlu yaklaşım esas alınır.

Skolitik postürün üç boyutlu olarak kendi kendine düzeltilmesine, omurganın dönüşünü iyileştiren rotasyonel nefes almaya ve hastayı aktiviteyi sürdürmesi için eğitmeye dayanır. Skolyoz için en iyi egzersiz yöntemi ise pilatestir. Ayrıca, Schroth yöntemi ve pilates birleştirilirse, daha büyük açılı omurga eğriliği sorunlarında çok daha olumlu sonuçlar vermektedir. Bu iki sistem düzeltici ve koruyucu olarak birleştirilirse mümkün olan en iyi terapi etkisini sağlar diyebiliriz.

Skolyoz tedavisi için klinik pilates seanslarımız hakkında bilgi almak için Klinik Pilates sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pilatesin Skolyoza Etkisi

Pilatesin özellikle aletli (reformer) pilates in omurga eğriliği tedavisi için güçlü bir yapısı vardır.

  • Skolyozun yarattığı ağrıları azaltma ve yok etme;
  • Sırt düzlüğünün sağlanması;
  • Skolyoz açısının ve omurların dönmesinin iyileştirilmesi;

Skolyozun ilerlememiş evrelerinde pilates ciddi iyileşme sağlayabilir.

  • Geç dönem skolyozda ameliyattan kaçınmanızı sağlar;
  • Hastanın görünümünü iyileştirir;
  • Günlük hayatta zorlanmamasını sağlar;
  • Özellikle torasik skolyozda hastanın solunum kapasitesinin iyileştirir;
  • Hastanın psikolojisinde ve yaşam kalitesinde genel iyileşme sağlar;

Özellikle aletli pilates ile omurilik eğriliği düzelebilir. Bunun etkinliğini belgeleyen uluslararası bilimsel topluluklar bulunur. Pilates tedavisi resmi olarak tanınır ve yayınlanmış araştırmalar tarafından bilimsel olarak doğrulanmış bir yaklaşımdır. Hem yetişkinlerde hemde gelişmekte olan çocuklarda küçük ve orta skolyozda (25 dereceden az açı) en etkili tedavi yöntemlerindendir. 25-45 derecelik büyük skolyozda doktor tavsiyesi üzerine tercih edilmelidir.

Kaçınılması Gerekenler

Genellikle küçük eğimli skolyozda tıbbi öneriler, abdominal, dorsal ve genel lomber omurga eğriliği rahatsızlıklarında omurgayı güçlendirmek için pilatesi işaret eder. Ancak klasik jimnastik yapmanızı isteyen hekiminiz varsa bir kez daha düşünmelisiniz. Jimnastik omurga eğriliği tedavisinde yararlı değildir ve bireyin skolitik duruşunu değiştirmediği için ilerlemesini kısıtlaması olası değildir.

Özellikle, sırt güçlendirici egzersizler (dorsal) ve mono-dengenin (vücudun gerilmesinin iyileşme sağladığını düşünerek) dengesiz kullanımı özellikle zarar verici olabilir.

Omurga eğriliği genellikle yanlış egzersizlerle daha da kötüleşir. Bu gibi durumlarda omurga eğriliği ameliyatı kaçınılmazdır.  Çünkü tendonun kötüleşmesi ve koruyucunun düzeltici kapasitesinin azalması hastayı ağrılarla baş başa bırakır. Ayrıca çocuklarda göğsün gelişimini sınırlar.

Pilatesin Skolyoz Hastalarındaki Gücü

Doktorlar omurga eğriliği belirtileri gösteren kişilere  Pilates dışında çeşitli alternatif terapiler önerir. Yüzmek,Yoga, jimnastik gibi, Tüm bilinen yararlarına rağmen, skolyozun tedavisinde tüm bu spor ve egzersizler çok dikkatli kullanılmalıdır. Omurga rahatsızlıkları ve tedavisi konusunda yeterli bilgiye sahip olmayan kişiler ile yada tek başına yapılır ise olumsuz sonuçlar ortaya çıkabilir. Tam da bu yüzden doğru pilates stüdyosu ile çalışmanız gerekir. CoreLab Pilates Stüdyosu olarak omurga rahatsızlıkları konusunda istanbul da bululnan en yetkin merkezlerden biriyiz. Hakkımızda sayfamızda sahip olduğumuz eğitim ve sertifikaları inceleyebilirsiniz.

Skolyoz ve Pilates Tedavisi

pilates-ile-skolyoz-tedavisi-faydalari
Skolyoz Tedavisi ve Pilatesin Faydaları

Omur eğrisinin içbükey kısmının kaslarını germek ve kavisli kısmın kaslarını güçlendirmek gerekir Bu şekilde, tek bir hareket seviyesinde çalışıyoruz ve asla idiopatik skolyoz gibi üç boyutlu deformasyonu hafife almayız bilinçli ve maksimum kontrol ile çalışırız.

Ayrıca, skolitik duruş, göğüs gelişimi, omurga eğriliği, omuzlarda ve pelviste asimetrilerde herhangi bir değişiklik yapmaya çalışmadan, yavaşça onları güçlendirmeye çalışırız.

Hangi Egzersiz Türleri Çok Zararlıdır?

Skolyoz hastalığı tedavisinde önemli bir fayda sağlamayan Mezieres, Orthosomal, Klapp ve Bowtech yöntemlerinden uzak durmalısınız. Bunlar pasif hareketlerdir; germe, vücut geliştirme ve genel olarak uygun duruş için sağlıklı kişilerce uygulanır. Ayrıca, yukarıda belirtildiği gibi, Omurga sağlığı yada fizyoterapi almamış kişiler skolyozun değerlendirilmesi konusunda temel bilgiye sahip değildir, bu nedenle uygun egzersiz programını tasarlayamaz ve hastaya günlük aktivitelerde zorlanmamaları için eğitim veremezler.

Hafif skolyoz için manuel veya kayropraktik terapi tercih edilebilir. Ancak bu sadece bir rahatlama aracıdır, tam olarak tedavi sağlamaz.  Bu yöntemler mobilizasyonların skolyoz üzerinde azaltılmasını sağlayamaz.

Küçük ve orta skolyozda kısıtlama yoktur. Özellikle çocuklar sporun genel yararları için spor aktivitelerine katılmaya teşvik edilir, ancak tamamlayıcı bir terapi değildir. Omurga Eğriliği tedavisinde hiçbir yöntem pilates kadar özellikle aletli pilates kadar etkili olamaz.

Daha büyük skolyozda omurga eğriliği açısı geniştir. Bu nedenle omurga dönüşü içeren egzersizler, ağırlık kaldırma, zumba, jimnastik gibi egzersizler. Basketbol, tenis gibi sporlardan uzak durulmalıdır.

Skolyoz Omurga Eğriliği ve Pilates; Skolyoz Hastası Çocuklara Yaklaşım

Eğer skolyoz olan çocuk bir spor ile ilgileniyorsa onun psikolojisini bozmadan pilatese yönlendirmeye çabalamalısınız.  Çünkü durumunun nesnel olarak tedavisi zaten zordur ve üzerine de psikolojik etki koymamalısınız.

Genellikle doktorlar tarafından skolyoz tedavisi olarak önerilen yüzme konusunda, görüşler net değildir. Genel olarak, yüzme vücudu ve omurganın esnekliğini sağlamaya yardımcı olur, ancak hiçbir şekilde eğri üzerinde önemli bir etki yapmaz, skolitik duruşu değiştirmez ve skolyozu üç boyutta tedavi etmez.

Epidemiyolojik çalışmaların yüzücülerde yüksek skolyoz oranları gösterdiğine dikkat edilmelidir, ancak yinede muhtemelen hekimler küçük omurga eğriliklerinde yüzmeyi alternatif olarak önerir. Omurga eğriliği için pilates önerme oranları ise kesinlikle daha fazladır. Yüzmek küçük oranlı  omurga egriligi tedavisinde fayda sağlayabilir ancak yüzme tekniği çok iyi ayarlanmalıdır. Skolyozun türüne bağlı olarak doğru seçilmezse sonuç daha kötüye gidebilir. Bu nedenle yüzmeyi tercih ederseniz ayrıca omurga rahatsızlıkları konusunda uzmanlaşmış bir fizyoterapiste de ihtiyacınız olacaktır.

Son Söz – Uyarılar;

Yani özet olarak, pek çok spor aktivitesi ve fitness ın  skolyoz üzerinde hiçbir pozitif etkisi yoktur,  Yetişkinler omurga eğriliği için pilates ve fizik tedavi seçebilir.Skolyoz derecesi düşük ise doğru teknik ile yüzebilir. Çocuklar  için ise özellikle skolyozun başlangıç evresindeyse sevdiği sporu kısıtlamadan onları pilatese de yönlendirmeyi seçebilirsiniz, Skolyoz açısı büyük ise bu sporların sizi iyileştirmesini beklememelisiniz. Hatta ciddi spor yaralanmaları kötüleşmesine de neden olabilir.

Skolyozun tedavisi, hastalığın özgüllüğüne bağlı olarak, üç boyutlu olmalı ve omurga hastalıklarının tedavisinde eğitim ile sertifikalı terapistler tarafından uygulanmalıdır. Terapist skolyozun durumunu, tanı ve prognozunu doğru bir şekilde değerlendirebilmeli, egzersiz programının tasarlanacağı skolyoz tipini sınıflandırabilmeli, duruma göre uygun egzersizleri seçebilmeli ve düzenli olarak gerçekleştirebilmelidir. Ayrıca pilates uzmanı da tedavinin ve omurgadaki olumlu yada olumsuz değişiklikleri kontrol edebilmelidir.

Omurga eğriliği için pilates dışında herhangi bir egzersiz seçmemelisiniz. Yoga benzerdir ancak duruş aralığı çok fazla olduğundan kas ağrılarına da neden olacaktır. Ayrıca Schroth yöntemini de çocuklar için fizik tedavi amaçlı tercih edebilirsiniz.

Skolyoz omurga eğriliği ve pilates programı seçerken, Mutlaka uzman bir stüdyo ve omurga sağlığı konusunda sertifikalı eğitmenler ile çalışmalısınız.Bu konuda stüdyomuzu güvenle tercih edebilirsiniz.Sorularınız için bizimle çekinmeden iletişime geçebilirsiniz. Bizi Instagram‘da takip etmeyi unutmayın.


skolyoz-omurga-egriligi-tedavisi.jpg

4 Eylül 2018

Yapılan araştırmalara göre skolyoz ( omurga eğriliği )’nin çocuk ve ergenlerde görülme riski son 10 yılda %50 artış göstermiştir. Günlük alışkanlıklar, bilgisayar kullanımı, egzersiz eksikliği vs. gibi nedenler skolyoz vakalarındaki artışın temel nedenlerindendir. Omurga eğriliği gelişiminin önüne geçilmesi ancak erken teşhis ve omurga eğriliği tedavisi odaklı egzersizlerle mümkündür.

Skolyoz Nedir?

skolyoz-omurga-egriligi-nedir
Skolyoz Omurga Eğriliği Nedir?

Omurganın üç ayrı planda eğrilik oluşturması ile oluşan bir dizilim patalojisi olan skolyoz, omurganın sağa ya da sola sapması rahatsızlığıdır. Sırtta “C” ya da sırt ve bel bölgesinde “S” çizerek oluşan skolyoz fonksiyonel ve yapısal skolyoz olmak üzere ikiye ayrılır.

  • Fonksiyonel Skolyoz: Daha çok kas spazmı, pervik tilt, bacaklar arası boy farkı gibi nedenlerden oluşan fonksiyonel skolyozda sapma derecesi ilerlemez. Tedaviye ve egzersize cevap veren bir omurga eğriliği türüdür.
  • Yapısal Skolyoz: Nedeni belli olan ve nedeni belli olmayan yapısal omurga eğrilikleri görülebilmektedir. Yapısal skolyozda kız çocukları daha fazla risk altındadır. Özellikle omurga eğriliği olan kız çocukları yaşıtlarına göre daha uzun boyludurlar ve boy uzamaya devam ettikçe eğriliğin derecesi de yükselir.

Omurga eğrilik problemi olan kişilerde skolyozun derecesi 45 derecenin üzerindeyse bu kişilerde kalp ve akciğer sorunları görülebilmektedir. Eğer eğrilik 60 derecenin üzerinde ise bu durum oldukça ciddidir ve yaşamsal tehdit oluşturmaktadır.     

Pilatesin Omurga Eğriliği Tedavisindeki Yeri

Omurga eğriliği pilates ile kontrol altına alınabilen hatta belli açılara kadar iyileştirilebilen bir rahatsızlıktır. Eğer omurgadaki eğrilik henüz çok ilerlememişse ve hatta 20 derecenin altında ise kişi pilateste her egzersizi yapabilir. Fakat 20 derecenin üzerindeki vakalarda kesinlikle kişiye özgü hareket açılarının olduğu durumlar devreye girmektedir. Bu durumda olan bir kişinin mutlaka birebir özel pilates dersi alması gerekmektedir. Aslında eğer olanak var ise 20 derecenin altındaki kişilerin de birebir pilates dersi almaları ya da grup dersi alıyorsa bile eğitmeni omurga egriliginin açısı ve derecesi hakkında mutlaka bilgilendirmesi gerekmektedir. Çünkü kişi omurgadaki eğriliğin durumuna göre belirli açılarda hareketleri yapmalı ve bazı hareketleri ise yapmamalıdır.

Fakat unutulmaması gereken bir konu da şudur ki; pilates ile fonksiyonel skolyoz düzeltilebilirken yapısal bozukluklar düzeltilememektedir. Yapısal skolyoz pilates ya da başka egzersizler ile tamamen düzeltilemez. Sadece ilerlemesi engellenebilir ya da sırt ağrıları hafifletilebilir. Pilatesin en büyük faydalarından birisi de burada devreye girmektedir. Yapısal omurgada eğrilik problemi  olan kişilerin sırt ve bel ağrılarını hafifleterek bu kişilerin yaşam kalitelerini bir nebze olsun iyileştirebilir. Ama fonksiyonel omurga eğriliği için pilates kesinlikle düzenli uygulandığı takdirde iyileştirici bir egzersizdir.  

Aletli Pilates

Son dönemlerde oldukça popüler olan aletli pilates (reformer) skolyoz hastaları için de oldukça iyileştirici etkilere sahiptir. Reformer pilates egzersizlerinde kullanılan reformer, cadillac, chair, spine corrector ve barrel gibi aletler yardımı ile yüzlerce hareket kombinasyonu üretilebilmektedir. En zorlu esneme, germe ve denge hareketlerini bu aletler yardımıyla yapmaya başlayarak muhteşem bir görünüme sahip olabilirsiniz. Özellikle postür bozukluklarının giderilmesinde ve fonksiyonel skolyoz tedavilerinde aletli pilates ile skolyoz tedavisi gerçekleştirilebilmektedir.

Reformer (Aletli) Pilatesin İlkeleri Nelerdir?

Reformer (aletli) pilates, vücudun belirli ağırlıklarda dirençlere maruz kalarak çalışması prensibine dayanan, özel tasarlanan aletler yardımıyla çalışılan bir egzersiz şeklidir. Ve reformer pilates 6 temel ilkeye dayanmaktadır. Bunlar:

  • Konsantrasyon
  • Kontrol
  • Stabilizasyon
  • Akıcılık
  • Doğruluk ve
  • Nefestir

Her bir ilke vücutta belli bir kontrol ve denge oluşumuna yardımcı olmaktadır.

Skolyoz (Omurga Eğriliği) Tedavisinde Pilatesin Faydaları

pilates-ile-skolyoz-tedavisi-faydalari
Skolyoz Tedavisi ve Pilatesin Faydaları

Pilates egzersizlerinin omurga eğriliği üzerindeki etkileri incelendiğinde birçok  hastanın bu rahatlatıcı hareketlerle iyileşebileceği gittikçe yaygınlaşan bir algı. Bu konuda pilatesin bazı faydalarından bahsetmek gerekirse;

  • Omurgayı hizalar, tedavi konusunda yardımcı olur
  • Düzenli pilates egzersizleri kişinin ağrılarına iyi gelirken yaşam kalitesini de artırır
  • Skolyozun sapma derecesinin artışını engeller
  • Vücut postürünü düzeltir
  • Sırt, bel ve boyun ağrılarına iyi gelir
  • Kasları uzatır ve vücuttaki kas yapısını dengeler
  • Vücuda denge ve güç katar
  • Kişiye nefes egzersizi yaptırırken doğru nefes alış verişini öğretir. Doğru nefes alışkanlığı skolyoz hastalarının nefesle koordineli olarak çalışmalarını ve postürü düzeltirken esnekliklerinin de atmasına yardımcı olur.

Skolyoz ( omurga eğriliği ) tedavisi için Fizik tedavi uzmanımız  denetiminde ve uzman eğitmenlerimiz eşliğinde yapılan klinik pilates derslerimiz için bizimle iletişime geçin. Bizi instagram‘da takip etmeyi unutmayın.


WhatsApp