Vitaminlerin Faydaları | Hangi Besinlerde Bulunurlar
Vücudumuz yapı gereği vitaminlere ihtiyaç duyar. Cilt, saç, sağlık ve güzelliği korumanın en temel yollarından biri de vitaminlerdir. Hem sağlıklı kalmak hem de spordan maksimum verimi alabilmek için beslenme ve yeterli vitamin takviyesi çok önemlidir. Çoğu vitamin, vücudun mekanizmasın sağlıklı çalışmasına yardımcı olur. Vitaminler vücut tarafından üretilemez. Bu nedenle dışarıdan alınması gerekir.Bu kadar faydalı olan Vitaminler ve Vitaminlerin faydaları nelerdir? Ve hangi besinlerde bulunur detaylarını araştırdık.
Sizlere faydalı olması açısından gelin kısaca özetleyelim;
Kaç Çeşit Vitamin Vardır ?
Vitaminler iki çeşide ayrılır:
- Suda eriyen
- Yağda eriyen
Dört yağda çözünen vitamin (A, D, E, K) ve C vitamini. Ayrıca 8 Kompleks B vitamini de dahil olmak üzere suda çözünen vitaminler bulunur:
- tiamin (B1),
- riboflavin (B2),
- niasin (B3),
- pantotenik asit (B5),
- B6 vitamini,
- B7 vitamini
- folik asit (B9)
- B12 vitamini
Vitaminler ve Vitaminlerin Faydaları
A Vitamininin Yararları
Göz sağlığı için olmazsa olmaz vitamindir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve cilt sağlığına da faydaları bilinmektedir.
A vitamini retinol göz bozuklukları, akne, cilt bozuklukları ve enfeksiyonların tedavisinde yararlıdır ve yaraların iyileşme sürecini hızlandırır. Saçların sağlıklı olmasını sağlar. Ayrıca makula ve kataraktı önler.
Yumurta, fıstık, süt, balık ve havuç besinlerinden A vitaminini alabilirsiniz.
B Vitamini ve B Vitaminlerin Faydaları
B vitamini grupsal vitaminlerdendir ve en ünlüsü B12’dir. B vitamini çok önemlidir. Ruh ve sinir sağlığını korurken, hormonları düzenler aynı zamanda metabolizma hızını da arttırır. Taze meyve ve sebzeler, Kuru sebze, et ve süt ürünlerinin tamamında ve kuruyemişlerde B grubu vitaminler bulunmaktadır.
B1 Vitamini Faydaları
B1 vitamini, kalp hastalıklarını ve dispepsiyi önler. Vücut metabolizması için kan dolaşımını dengeler. Beyni güçlendirir. B1, B2 ve B3 gibi vitaminler ve vitaminlerin faydaları, ekstra beslenmeye ihtiyaç duyan yaşlı hastalar, demans veya Alzheimer riski yüksek olan hastalar için son derece yüksektir.
B1 Vitaminini Ne Zaman Gerekir?
Tiamin olarak da adlandırılan B1 vitamini, taze meyve ve sebzelerde bulunur ve vücutta düzgün bir şekilde depolanmaz, bu nedenle günlük olarak almamız gerekir. Yani her zaman gereklidir. Ek olarak, alkol vücudun B6’yı emmesini engeller
B2 Vitamini Faydaları
B2 vitamini vücudun metabolik aktivitesi yükseltir ve sinir sistemini düzenler. Riboflavin, katarakt, deri hastalıkları ve bu anemi tedavisine yardımcı olur.
B2 Vitaminini Ne Zaman Gerekir?
Riboflavin olarak da adlandırılan B2 vitamini, hücrelerin uygun şekilde üretimi ve yenilenmesi ile cildimizin ve gözlerimizin sağlığı için gereklidir. Bu vitaminin eksikliği nedeniyle vücut pek etkilemez.
B2 vitamini bulunan besinler; yeşil yapraklı sebzeler, et, fındık ve baklagiller, ayrıca yumurta ve peynir…
B3 Vitamini Faydaları
B3 vitamini eksikliği hazımsızlık, cilt bozuklukları, migren, kalp atış bozuklukları, yüksek kan basıncı, yüksek kolesterol, diyabet ve ishale neden olabilir.
B3 Vitaminini Ne Zaman Gerekir?
Niasin veya B3 vitamini metabolizma için gereklidir. Vücudumuzun yağları, proteini ve sindirim sürecini düzgün bir şekilde işlemesine yardımcı olur. Bu vitamin genellikle semptom göstermez, ancak en yaygın semptomlar cilt problemleri, ishal ve yorgunluktur.
B3 vitamini bulunan besinler; Yumurta, süt, taze meyve ve sebzeler ve balık.
B5 Vitamini Faydaları
B5 vitamini, pantotenik asit olarak bilinir. Anksiyete, artrit, çeşitli enfeksiyonlar, cilt bozukluklarını önler. Saçlarınız beyazlıyorsa B5 vitaminine ihtiyacınız var demektir. Eksikliği kolesterol seviyenizi yükseltir.
B6 Vitamini Faydaları
B6 vitaminin diğer adı piridoksamindir. Vitaminler ve vitaminlerin yararları arasında B6 önemli yer tutar. Diyabet, kusma, aşırı adet kanaması, anksiyete, uykusuzluk ve sabah bulantıları gibi hastalıklardan birini yaşıyorsanız bu vitamini takviye etmeniz gerekir.
B6 Vitaminini Ne Zaman Gerekir?
Enerji metabolizması, vücuttaki hormonların düzenlenmesi, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ve sinir sisteminin sağlığı için B6 vitamini gereklidir.
Yeterli B6 vitamini almadığımızın belirtileri; anemi, deride döküntüler, çatlak dudaklar ve dilin şişmesi…
B6 vitamini bulunan besinler; kepekli tahıllar, kümes hayvanları, balık, süt, nohut ve taze meyvelerdir, ancak narenciye değildir.
B7 Vitamini Faydaları
B7 yani biyotin, cilt hastalıkları tedavisinde kullanılır. Vücudun metabolizmasını sağlıklı kalmasını sağlar ve saçın sağlığı için önemlidir.
B7 Vitaminini Ne Zaman Gerekir?
Biyotin olan B7 vitamininin saç sağlığımızda rol oynadığına inanılıyor, ancak bu kesin olarak kanıtlanmadı. Vücudumuzun B7 ihtiyacı çok fazla değildir.
B7 vitamini bulunan besinler; yumurta, domates, tatlı patates, fındık ve kırmızı et.
B9 Vitamini Faydaları
B9 vitamini, folik asit; anemi, sindirim hastalığı, anormal beyin gelişimi, cilt bozuklukları ve gut tedavilerinde kullanılır. Kırmızı kan hücrelerinin oluşumuna katkıda bulunur. Esas olarak sinir sistemi anormallikleri ile ilişkilidir ve homosistein seviyelerinin inhibisyonuna neden olur. Bu nedenle koroner kalp hastalığına karşı koruma için tüketilmelidir.
B9 Vitamini Ne Zaman Gerekir?
Folik asit, yani B9 vitamini, birçok farklı formda bulunur. Bununla birlikte, tüm formları kırmızı kan hücrelerinin üretiminde önemli bir rol oynar ve eksikliği anemiye neden olabilir. Bazı kadınlarda hamilelik sırasında sorunlara neden olabilir, bu nedenle tüm hamile kadınların (aynı zamanda hamile kalmaya çalışanların) folik asit takviyesi almaları önerilir.
B12 Vitamini Faydaları
B12 vitamini anemi hastaları, sigara içenler, hamilelik döneminde olanlar, hepatik bozuklukları bulunanlar, böbrek bozuklukları olanlar ve ülsere sahip kişiler tarafından tüketilmelidir. B12 vitaminler ve vitaminlerin yararları; inme de dahil olmak üzere çeşitli kalp koşullarına karşı vücudu savunmaktan sorumludur.
B12 Vitamini Ne Zaman Gerekir?
B12 vitamini vücudumuzu anemi, kabızlık, depresyon ve hatta psikozdan korur.
Yeterli B12 vitamini almadığımızın belirtileri; aşırı yorgunluk veya iştahsızlıktır. B12 bitkisel ürünlerde bulunmadığından bu, vegan diyetini takip eden insanlar için sorun olabilir. Dahası, yaşlandıkça emilimi zorlaşır.
B12 vitamini bulunan besinler; ton balığı, sığır eti, karaciğer, süt ürünleri ve yumurtadır.
Corelab Pilates Stüdyo olarak uzman diyetisyenimiz ile Diyet ve Beslenme Danışmanlığı hizmeti vermekteyiz. Diyet ve Beslenme konusunda her türlü sorunuz için bizimle irtibata geçebilirsiniz.
C Vitamini Faydaları
C vitamini (askorbik asit) çeşitli bozuklukların tedavisinde faydalıdır. Göz, tansiyon ve böbrek dışında; kanser, iskorbit, soğuk algınlığı, diyabet, anksiyete, yüksek kolesterol, kalp hastalığı, iç kanama, çeşitli iltihaplar ve kurşun zehirlenmesi için tedavi edicidir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirmeye yardımcı olur. Son yıllarda, vitaminin zeka gelişimine katkı sağladığı ve serebrovasküler hastalığın önlenmesinde işe yaradığı ortaya çıkmıştır. ilişkilendirilmiştir. Vücudumuzdaki en güçlü ve temel antioksidanlardan biridir.
C Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur?
C vitamini özellikle kış aylarında vücudun direncini koruması için önemlidir. Bağışıklığı güçlendirdiği gibi cilde ve saça çok faydalıdır. Turuncu olan birçok meyvede ve sebzede C vitamini vardır. Bunun yanında kivi, yeşil çay ve kırmızıbiberde C vitamini olan besinlerdendir.
D Vitamini Faydaları
D vitamini artrit, diş çürüğü ve diyabet için etkilidir. Kemik onarımı, bağışıklık ve kan basıncı için de çok faydalıdır. Osteoporozu önlemek için kullanılır ve osteoartriti olan hastalarda çeşitli farklı kanser türlerinin ve multiple sklerozun önlenmesinde tedavi olarak kullanılır.
D Vitamininin Önemi ve Hangi Besinlerde Bulunur
D vitamininin kaynağı güneştir ve sağlıklı bir cilt için korumalı olarak güneş ışınları en baş kaynaktır. Kemik sağlığına çok iyi gelen bu vitamin aynı zamanda metabolizma üzerinde de etkilidir. Güneşin yanı sıra yumurta, et ve balıkta yeterli düzeyde D vitamini bulunur.
E Vitamini Antioksidan Kaynağı
Damar yapısını düzenlemede birinci faktör olan E vitamini antioksidan kaynağıdır. Ciltteki renk eşitsizliğini giderir, cildin parlamasına neden olur. Ayrıca damarın yapısını düzenler ve tansiyonun dengesini sağlar. Meyve ve sebzelerde bolca bulunur bunun yanında balık ve yağında, zeytinyağında ve cevizde yeterli düzeyde vitamin alabilirsiniz.
K Vitamini Olmazsa Olmaz
K vitamini kan için çok önemlidir. Kan pıhtılaşmasında çok önemli bir yere sahiptir ve kan sulanmasına karşı etkilidir. Yeşil yapraklı tüm sebzelerde bulunur ayrıca süt ürünlerinde de bolca vardır.
Doğa bir mucize ve ihtiyacımız olan tüm vitamin ve minarelleri doğal yollarla elde etmek mümkün. Bu sebeple doktorunuz önermedikçe sentetik ve yapay vitamin almak yerine doğal ve sağlıklı beslenmeyi tercih etmek her zaman için daha faydalıdır. Ayrıca unutulmamalıdır ki her şeyin fazlası zarardır ve bu yüzden vitaminleri dengeli almak en sağlıklı olan yöntemdir.
Vitaminler ve vitaminlerin faydaları vücut için paha biçilemezdir. Çoğu durumda vücut vitamin eksiklerini size anlatmak için uyarılarda bulunur. Bu uyarıları dikkate almazsanız uzun vadede sorunlar ortaya çıkar. Tüm hastalıkların tolere edilmesi için her vitaminden belirli miktarda almak gerekir. Doğal besinler tüketilerek alınan aşırı doz bir soruna yol açmaz. Çünkü vücut vitamini günlük kullanır ve vücuttan atar. Bizi Instagram‘da takip etmeyi unutmayın 🙂