sporcu-beslenmesi-pilates.jpg

Sporcu Beslenmesi Pilates ve Beslenme

Pilates beslenme programı ve sporcu beslenmesi hakkında her şeyi bu yazımızda bulabilirsiniz! Fitness yada Pilates yaparken beslenme programı nasıl olmalı? Fitness ve pilates yaparken maksimum verimi alabilmek için spor ve beslenme dinamiklerinin düzenlenmesi çok önemlidir. Ancak bazen sporcu beslenmesi için yanlış tavsiyeler ya da yanlış yönlendirmeler yapılabilir, egzersiz programına eş değer şekilde yeme alışkanlıkları düzenlenmemiş olabilir.

Unutmamak gerekiyor ki, sadece beslenme ya da tek başına sadece sporla fit bir vücuda sahip olamazsiniz. Düzenli spor ve egzersizi, yaşınıza ve bedeninize uygun beslenme programı ile desteklemelisiniz. Diyet ve Beslenme sayfamızı inceleyerek uzman diyetisyenimiz ile iletişime geçebilirsiniz.

Spor ile Birlikte Beslenme Neden Önemlidir?

Büyük bir fabrika olarak düşünebileceğimiz bedenimiz, günlük kalori tüketiminden zararlı maddelerin atılmasına kadar mükemmel bir şekilde çalışmaktadır. Bu çalışma dinamikleri sırasında, vitaminlere, proteinlere ve liflere ihtiyaç duyar. Spor öncesi beslenme vücudunuzun ihtiyacı olan kaynakları elde etmenizi sağlayacak aynı zamanda bunların size güç ve kas olarak geri dönmesine yardımcı olacaktır. Günlük beslenme kriterlerinizden ödün vererek, fit ve sağlıklı bir vücuda sahip olabilir, sporcu beslenmesi taktiklerini uygulayarak sağlıklı bir yaşamın kapılarını açabilirsiniz.

Öncelikle spor öncesi, sonrası ve günlük yeme içme programınıza profesyonel bir destek alarak başlamanız faydalı olacaktır. Herkesin vücudunun gereksinimleri farklılık gösterebilir, bazı besinleri fazla almanız halinde size kas değil yağ olarak geri dönüş yapabilir. Beslenme kaynaklarının günlük listesini kendi bedensel ihtiyaçlarınıza göre ayarlamayı ihmal etmemeli ve spor sonrası yapılması gerekenleri dikkate alarak hareket etmeniz gerektiğini de bilmelisiniz.

Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

sporcu beslenmesi
Sporcu Beslenmesi Nasıl Olmalıdır?

Fiziksel aktivitelerinizi aktif hale getirmeden önce yapmanız gereken ilk planlamalardan biride vücudunuzun yakıtını iyi vermeniz olacaktır. Bu yakıt öncelikle enerji daha sonra sıvı ihtiyacıdır. Genel olarak sporcu beslenmesi için önerilen karbonhidrat ve proteini öncelikleriniz arasında tutmanız gerekecektir. Egzersiz programı sırasında bedeninizin ihtiyacı olan bu yakıtlar, size yağ yakma işlemi ve kas olarak geri dönüş sağlayacaktır.

Spor yaparken beslenme kriterlerine önem vermeniz gereken bir diğer nokta ise sıvı ihtiyacınız, eğer az su içiyorsanız bundan hemen vazgeçmeli günlük su tüketiminize dikkat etmelisiniz. Vücudunuzun gereksinimi olan su, sporun baş ağrısı yapmamasını, metabolizmanızın yükselmesini ve performansınızın artmasını sağlayacaktır. Spor sırasında aralıklarla su içmeli ve günlük beslenme ihtiyaçlarınızı şu şekilde ayarlamanız gerekmektedir.

  • Öncelikle karbonhidrat tüketimine öncelik vermelisiniz.
  • Proteini hayatınızın bir parçası haline dönüştürmelisiniz.
  • Tahıllı ve yulaflı yiyecekler tüketmelisiniz.
  • Kuru yemişlere ve meyvelerle ara öğünler hazırlamalısınız.
  • Haftada bir kere mutlaka deniz ürünü tüketmelisiniz.
  • Bol bol su içmeli ve doğal beslenmek için faydalı yiyecekler tüketmeye önem vermelisiniz.

Sporcu Beslenmesi Menünüzü Belirleyin

Sporcu beslenmesi için öncelikler arasında yer alan karbonhidrat ve protein güzel bir güne başlama öğünüdür. Genellikle yanlış anlaşılmış olan sporcu diyeti, asla ekmek ya da makarna gibi yiyecekler tüketilmemesi şeklinde lanse edilmiştir. Ancak vücudunuzun ihtiyacı olan spor öncesi ve sonrası beslenme listenize karbonhidrat ve protein ürünlerini mutlaka eklemelisiniz. Örneğin yağsız bir tost yaparak, yanına taze sıkılmış bir meyve suyuyla birlikte günlük karbonhidrat ve vitamin ihtiyacınızı karşılamış olursunuz.

Aynı şekilde kahvaltınızda ceviz, yulaf ya da şekersiz fıstık ezmesi gibi yiyeceklere de yer vererek sabah menünüzü hazırlamış olursunuz. Daha sonra spor sonrası beslenme menünüz için mantar, balık ya da bol domatesli bir salata da yiyerek vücudunuzun gereksinimlerini karşılayabilirsiniz. Eğer sabah karbonhidrat almadıysanız akşam mutlaka bu eksiği tamamlamalı ihtiyacınız olan vitaminleri tamamen kullandığınızdan emin olmalısınız. Balık, tavuk ve kırmızı et tüketimini haftalık olarak kendi vücut ihtiyaçlarınıza göre ayarlamalı, aşırıya kaçmadan ekmek tüketimine de önem vermelisiniz.

Sporcu Beslenmesi İçin Vitamin Ve Mineral Kaynakları

Hem vitamin hem de mineral kaynaklarını aynı anda tüketmeniz gerekmektedir. Bunun için et ve süt ürünlerine öncelik vermeli, süt, peynir ve kurubaklagil açısından zengin olan öğünler seçmelisiniz. Bedensel aktivitelerinizde yoğun olarak kaslarınızın ihtiyaç duyduğu besin kaynakları, bol vitamin, mineral ve liflerden geçmektedir. Yağlı tohumlar ve yeşil yapraklı besinler vücudunuzun hem vitamin hem de mineral ihtiyacını karşılayacaktır.

  • Ispanak
  • Karnabahar
  • Pazı
  • Cibez
  • Kereviz sapı
  • Taze soğan
  • Maydanoz
  • Roka

Gibi taze tüketimi kolay olan aynı zamanda mevsimsel olarak geniş bir tüketime sahip olan besinlere öğünlerinizde yer verebilirsiniz. Yeşil yapraklı yiyecekler hayatınızın kilit noktası olduğu gibi sporcu beslenmesi için de son derece önemlidir. Bu sebzelerde mineral ve vitaminler bolca bulunur, sıvı ihtiyacınızı da karşılamanıza destek olacaktır.

Reformer Pilates Yaparken Neler Tüketmelisiniz?

sporcu beslenmesi ve pilates
Reformer Pilates Yaparken Nasıl Beslenmelisiniz?

Reformer pilates diyeti diğer egzersiz programlarıyla neredeyse aynıdır. Ancak günlük olarak 50 ile 60 dakika arası yapılan pilates aktivitesi, bedeninizin sıkılaşmasını ve cildinizin de güzelleşmesine katkıda bulunacak bir yöntemdir.

Reformer ve beslenme kriterlerinde önceliğiniz kuru yemişler ve bol bol sebze tüketimiyle devam etmeniz olacaktır. Haftalık olarak düzenli bir şekilde vücudunuzun ihtiyacı olan mineral, protein ve vitaminlere bu noktada da önem vermelisiniz.Reformer pilates hakkında daha fazla bilgi almak ve aletli pilates derslerimiz için Aletli Pilates sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Pilatese başlamadan önce yemek tüketmemelisiniz. Öncelikle yemek yemenizin üzerinden 3 ile 4 saat geçmiş olmalı, karbonhidrat ve protein ağırlıklı bir öğünü atlatmış olmalısınız. Bunun yanı sıra günlük süt, peynir ve yoğurt tüketimine de öncelik vererek, bol bol su tüketmelisiniz.Pilates yapmadan önce yemek yediyseniz o günlük programınızı ertelemeniz çok önemli olacaktır. Denge ve güç gerektiren pozisyonlarda mide krampları yaşayabilir, nefes alma sorunlarıyla karşılayabilirsiniz.

Pilates Ne Kadar Etkili Bir Spordur?

Vücudunuzun şekillenmesi ve sıkı görünmesi için son derece faydalı olan pilates, özellikle reformer alanında çalışanların kısa zamanda zayıflamasına katkıda bulunmuştur. Pilates ne kadar sürede zayıflatır ve etkileri nelerdir araştırmaları üzerinde birçok kişinin kısa zamanda zayıfladığı ve vücudunun güzel bir görünüme sahip olduğu görülmüştür. Ancak bunu düzenli bir şekilde yapmak ve düzenli beslenmek son derece önemlidir.

Kasların çok daha etkili çalışmasını sağlayan pilates, vücudunuzun kas potansiyeline göre şekillenmesine ve kaslı olmasına yardımcı olacaktır. Sağlıklı beslenme programı ve uygun bir diyet ile  çok daha iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olur. Böylece kaslarınız güçlendirirek ve sağlığınızı bozmadan 1 ayda 4-6 kilo verebilirsiniz.

Reformer Pilates ile Ne Kadar Enerji Yakılır?

Pilates yapanların öncesi ve sonrası son derece şaşırtıcı sonuçlar ortaya çıkarmaktadır. Kısa zamanda zayıflamanın inanılmaz etkilerini görmek için çok kısa bir süre yeteri olmaktadır. Aletli pilates mucizesini yaşayan üyelerimizin öncesi ve sonrası görüntülerine Instagram adresimizden ulaşabilirsiniz.

Son dönemde bu kadar popüler olmasının sebebi hem sağlık açısından faydaları hem de çok kısa sürede sounç veren ve aletli pilatesin desteği sayesinde herkesin yapabileceği bir egzersiz olmasından dolayıdır. Günde 50 dakika haftada 2 veya isteğe bağlı 3 defa yapılan egzersizlerle vücudunuzun bütün kaslarını harekete geçirirsiniz pilates, beslenme programınızı da uyguladığınızda harika sonuçlar alınmaktadır.

Başlangıç düzeyinde bir pilates egzersizi 200 kcal/sa yakabilmenizi sağlarken ileri seviyede bir pilates egzersizi 400 kcal/ sa harcamanızı sağlayacaktır. Haftalık olarak beslenmenizede dikkat ederek 1 – 2 kilo vermenize yardımcı olabileceği gibi karın, kalça, bel, sır ve bacak kaslarınızın güçlenmesiniı aynı zamanda cildinizin ve sarkıkların toparlanmasını sağlayacak etkili bir egzersiz programıdır.

Sporcu beslenmesi kriterlerine uyarak, pilates yaptığınız da zayıflamamak neredeyse imkansızdır 🙂 Konusunda uzman bir stüdyoda uygun bir şekilde yapılan diyet ve kardiyo hareketleriyle kısa zamanda zayıflar, vücudunuzun sağlıklı ve fit bir görünüme sahip olmasını sağlayabilirsiniz.


boyun-duzlesmesi-nedir.jpg

Tıp dilindeki adıyla servikal lordoz düzleşmesi olarak bilinmekte olan boyun düzleşmesi nedir? Gelişen teknoloji yaşam tarzımıza etki etmiştir. Hareketsiz yaşam, boyun hareketlerimizin bilgisayar başında ve teknolojik cihazlar ile değişmesi ve kısıtlanması sonucunda boyun düzleşmesi ve boyun problemlerinin ortaya çıkma sıklığıda hiç olmadığı kadar artmıştır.  Boyun düzleşmesi rahatsızlığının pilates ile tedavisi ise mümkündür. Düzenli pilates egzersizleri yaparak ağrılı zor dönemleri kolaylıkla atlatabilirsiniz.

Tedavi için tavsiye edilen en etkili yöntemlerden biri olarak pilates, zaman içerisinde boyun ve omurga kaslarının güçlenmesini sağlayarak boyun düzleşmesinden kaynaklı ağrılardan tamamen kurtulmanızı sağlar. Boyun düzleşmesi tedavisinde uzman terapistlerimiz ile gerçekleştrdiğimiz Klinik Pilates seanslarımız hakkında bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Boyun Düzleşmesi Nedir?

Boyun düzleşmesi nedir? İnsan anatomisinin en önemli bölgelerinden biri olan omurga,  Omurgamızda bulunan 33 adet omurun birbirine olan bağı o kadar muhteşem bir yapıya sahiptir ki, ufacık bir denklem bozukluğunda şiddetli ağrılar baş göstermeye başlar. Vücudumuz gelişen teknolojiyle birlikte alışkanlıklarından dolayı malesef yapısal bozulmalar yaşayabiliyor. Hareketsiz bir hayat, masa başı uzun saatler süren çalışmalar, bilgisayar ve telefonla geçirilen saatler sonunda sırt ve boyun bölgemizdeki omurga yapısı ‘’C’’ kıvrımını kaybederek düzleşmeye ve bu düzleşme de ağrılı bir süreç yaşamamıza neden oluyor. Bu yapısal bozukluk ise boyun düzeleşmesi olarak adlandırılıyor.

Boyun düzleşmesi, omurganın ense kısmından sırt kısmına kadar bölümdeki kıvrımını kaybederek, kasların azalmasıyla birlikte sinirlerin sıkışma ihtimalinin yükselmesidir. Boyun fıtığının ilk evresi olarak da görülen bu dönem, egzersizler ve pilates programlarıyla fıtığa çevirmeden engellenebilir.

Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?

Boyun düzleşmesi belirtileri ilk aşamada çok fazla rahatsız etmeyecektir, hatta farkında  dahi olmayacağınız kadar seyrek bir şekilde başlayabilir. Boyun eğriliğinin ilerlememesi, hatta omurgamızın sağlıklı kalabilmesi için kilonuza, günlük hareket aktivitelerinize ve su içme oranınıza dikkat etmelisiniz. Bu noktada iyileştirici bir sürece girmek için uzmanların önerdiği pilates ile de boyun ve bel fıtığı risklerinden korunabilirsiniz. Ancak aşağıdaki rahatsızlıkları hissediyorsanız, önce bir fizik tedavi doktoruna görünmeli ardından da düzenli egzersiz programına başlamanızı tavsiye ediyoruz.

boyun-duzlesmesi-belirtileri-nelerdir
Boyun Düzleşmesi Belirtileri Nelerdir?
  • Boyun, omuz ve kol bölgesinde uyuşma hissi
  • Kol ve parmaklarda karıncalanma
  • Birden bire kol atması ya da elektriklenme
  • Boyun kaslarında zayıflık
  • Baş dönmesi
  • Gözde noktalar görmek ( Tansiyon düşmesi gibi hissetmek)
  • Boyun ve kollarda ağrı
  • Mide bulantısı
  • Denge kaybı
  • Ense ve sırt bölgesindeki kıvrımlı bölgenin olmaması

Belirtiler arasında yer almaktadır. Bazı belirtileri kendimiz saptayabilsek de mutlaka bir uzmana görünmemiz ve omurgamız hakkında bilgi edinmemiz önemli ve hayati önem taşımaktadır.

Boyun Düzleşmesi Nedenleri?

Boyun düzleşmesi, genellikle hareketsizlik ve gün içerisinde yanlış pozisyonlarda uzun süreli durmaktan kaynaklanmaktadır. Boyun kıvrımı çok hassas bir yapıya sahip değildir ancak onu düzenli çalıştırılmayan zayıf kaslar bu rahatsızlığa zemin hazırlamaktadır. Omurganızın düzleşmesi, fıtık rahatsızlıklarınızın olmasının en temel nedeni çoğu zaman düzenli egzersiz yapmamak veya yanlış hareketler yapmaktır. Pilates gibi sporlar vücut kas denge oranının ve vücut farkındalığının artması ile beraber, duruş yanlışlarının düzeltilmesini ve aynı zamanda gevşeme egzersizleri ile rahatlamanızı sağlarken sizi sakatlık riskine karşıda korur.

Sürekli masabaşı çalışma ve yanlış yastık seçimine kadar birçok durum boyun fıtığı ve boyun düzleşmesi gibi rahatsızlıklar yaşamanıza neden olabilir. Bunun için önceliğiniz günlük aktivitelerinizde hareketlerinize dikkat etmek ve egzersiz yaparak boynunuzun direncini arttırmak olmalıdır.

Boyun Rahatsızlıklarından Nasıl Korunabilirsiniz? 

Vücudumuzun bel kemiği olan omurgamız, fiziksel duruşumuzdan bedensel ve ruhani hassasiyetimize kadar tüm bedenimize hükmeden sinirlerin hakim olduğu iskelet sistemimiz ve temelimizdir. Eğerki bedenimiz ve omurgamız güçsüz ise gün içindeki uzun süreli yanlış duruşumuz, çalışma pozisyonumuz, hareketsizliğimiz ve hatta kullandığımız yastık bile ona zarar verip, kalıcı hasarlar bırakabilir. Tabi ki bu kadar hassas olmasının sebebi bizim yaşam tarzımızla bağlantılıdır. Omurgalarımızın koruma yastığı olan kaslarımız, egzersiz ve su tüketmemiz azaldıkça, omurgamızda savunmasız kalarak, fiziksel olan bütün etkilere karşı yapısını bozacaktır.

Bilgisayar, telefon ve uzun süre aynı pozisyonda kalmamızı sebep olan bütün hareket kısıtlayıcılar boyun düzleşmesi için yeterlidir. Sürekli şekilde bunlara devam ettiğiniz takdirde boyun omurlarınız düzleşecek, giderek sinirlerle daha yakın temasa geçecek ve böylece sinir sıkışmasıyla birlikte ağrılı, uyuşmalı bir dönem başlayacaktır. Bunun için bol bol hareket ederek, sporu  ve özellikle pilates egzersizlerini artırmanız gerekmektedir.

Boyun Problemlerinde Teşhis Nasıl Konulur?

Uzman bir doktor eşliğinde koyulması gereken boyun düzleşmesi teşhisi, kişinin kendi kanılarıyla hareket etmemesi gereken hassas bir rahatsızlıktır. Doktorunuz size öncelikle tıbbi geçmişinizle ilgili sorular soracak, yaşadığınız sorunlar hakkında bilgi edinecektir. Ardından muayene sırasında bazı sırt, kol ve boyun hareketlerini yapmanızı isteyecek, röntgen ya da tomografi ile teşhis koyacaktır. Omurganızdaki disklerin birbirinde yaklaşması sonucunda oluşan düzleşmenin derecesi, size yaşattığı etkiler ve fıtığa dönüşme riskiyle ilgili bilgiler edindikten sonra, tedavi aşamasına geçilecektir.

Boyun Düzleşmesi Teşhisi için Hangi Doktora Gidilmelidir? 

Vücudumuzdaki birçok rahatsızlık için mutlaka bir uzmana danışmamız gerektiği gibi omurga sağlığımız için de özellikle fizik tedavi doktoruna ya da bir fizyoterapiste görünmemiz gerekmektedir. Bu süreçte tam donanımlı bir hastaneye giderek, röntgen, tomografi ve muayene gibi teşhis süreçlerinden geçerek, boyun düzleşmesi tedavisi üzerine kesin bir yöntem uygulanmasını sağlamamız gerekir. Teşhis sonrasındaki evrede ilaçlardan çok spor ve günlük aktivitelerimize dikkat etmek hem midemizin ve karaciğerimizin yorulmamasını sağlayacak hem de uzun vadede daha sağlıklı bir omurgaya sahip olmamıza yardımcı olacaktır.

Boyun Düzleşmesi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Omurga rahatsızlıkları ilaç ya da ameliyatla kesin bir çözüme ulaşamaz. Bu hem anatomimizden kaynaklı olarak hem de omurga yapısının  hızlı iyileşebilir bir durumu olmadığından kaynaklıdır. Doktorun size reçete ettiği ilaçlar sadece ağrı ve sancı gibi semptomların azalmasını sağlayacak, hastalığınız devam edecektir. Bu nedenle fıtık ve düzleşme durumlarında tavsiye edilen tedavi yöntemi fizyoterapi ya da hastanın kendi isteğiyle doğru teknik kullanarak yüzmek yada uzman bir eğitmen kontrolünde aletli pilates gibi yöntemlere başvurması olacaktır.

Boyun kaslarının güçlendirilmesi, pilates ile duruşun düzeltilmesi sonucunda semptomlar azalır, hareketli ve daha sağlıklı bir yaşam tarzıyla boynunuz ağrılı dönemi atlatmaya başlar.

Pilates ve Boyun Düzleşmesi Tedavisi

boyun-duzlesmesi
Pilates ile Boyun Düzleşmesi Tedavisi

Günlük yaşantınızın genellikle hareketsiz geçmesi ve yanlış pozisyonlarda durmanızdan kaynaklı olarak fiziksel birçok rahatsızlığınızın oluşmasına ve ortaya çıkmasına  sebep olabilirsiniz. Ancak böyle bir sürecin yaşanmaması için  sağlıklı bir yaşam tarzı edinmek için pilates hem fiziksel hem de ruhsal olarak büyük bir destek sağlayacaktır.

Öncelikle omurgamızın esnemesi ve vücudumuzun kas oranının artmasında etkili olması, günlük egzersiz programlarıyla iskelet yapımızı onaracak, sinirlerimizi gevşetecek ve sırt, boyun kaslarımızın güçlenmesini sağlayacaktır. Kasların kemiklerinizin ve omurganızın koruyucu kalkanı olduğunu düşünürsek, pilates ve boyun düzleşmesi egzersizleri sayesinde ağrılarınız azalacak, kas ve kemik yapınız güçlenecektir. Hem enerjinizi arttıracak hem de fiziksel aktivitelerinizi sağlamlaştıracak olan pilates, omurga sağlığınız için mucizevi bir tedavi yöntemi olacaktır.

Pilatesin Boyun Düzleşmesine Faydaları

  • Sırt kaslarınızın güçlenmesini sağlayacaktır.
  • Kemik yoğunluğunuzu artırarak, güçlü bir omurgaya sahip olmanızı sağlar.
  • Zayıflamanızı ve bu sayede omurgaya binen yüklerin azalmasına yardımcı olur.
  • Esneklik ve direnç sağlayacaktır.
  • Vücut duruşunuzu iyileştirerek, kifoz ve düzleşmeleri azaltır.
  • Bel, karın, uyluk, bacak ve kol kaslarınızı güçlendirir.
  • Dinç ve enerjik olmamızı sağlar.

Boyun Düzleşmesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Boyun düzleşmesi nedir? ve pilates ile boyun düzleşmesi tedavisi konusunda sizlere bilgi vermeye çalıştık. Pilates yapmaya başladıysanız pilates dışındada, öncelikle günlük aktivitelerinizde hareket kısıtlılıklarınızı azaltmanız gerekmektedir. Örneğin masa başında çalışıyorsanız 1 saat oturmak ve 5 dakika egzersiz gibi programlar yapabilirsiniz. Aynı zamanda ortopedik bir yastık kullanmanız, boynunuzu uyurken desteklemeniz sağlığınıza oldukça faydalı olacaktır. Bizi Instagram ‘da takip etmeyi unutmayın.


WhatsApp